Selderij aardappel salade

Publicatie datum 27-02-2018 14:15:06
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Bereiding

Schil de aardappelen (als je nieuwe, biologische aardappelen hebt schil je ze liever niet), snijd ze in stukken en kook ze beetgaar. Laat afkoelen. Kook in de tussentijd de eieren en laat ook deze afkoelen. Fruit de knoflook, uien en evt. de spekjes in een koekenpan met wat olijfolie. Was de bladselderij en lavas en snijd deze heel fijn. Snijd ook de witlof in gelijkmatige stukjes. Meng dit door de afgekoelde aardappelen. Maak de dressing, proef of je deze lekker op smaak vindt en voeg eventueel nog iets van de ingredienten toe. Meng de dressing en evt. de bleekselderij zaadjes door de salade, maak op smaak met peper en zout, verdeel de gepelde eieren over de salade en laat de smaken een paar uur intrekken in de koelkast. Een half uur voor het serveren uit de koelkast halen en opdienen met wat garnering

Ingrediënten

  • 750 gram (nieuwe) aardappelen (nieuwe biologische aardappelen hoeven niet geschild)
  • 2 eetlepels biologische spekjes
  • 2 a 3 flinke uien
  • 2 tenen knoflook
  • Totaal ca. 75 gram bladselder, fijngesneden (meer of minder kan uiteraard ook)
  • 6-8 fijngesnipperde blaadjes lavas
  • 4 gekookte eieren
  • 2 stronkjes witlof, fijn gesneden
  • Evtueel eetlepel Selderij zaad (natuurwinkels, merk Het Blauwe Huis)
  • Op smaak maken met Keltisch zeezout en peper.
  • Garneren met een paar takjes zeekraal, peterselie, bieslook of wat gemengde tuinkruiden

Voor de dressing

  • 250 gram rauwmelkse (kefir) hangop of rauwmelkse kefir yoghurt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels Hennepolie
  • 2 eetlepels grove mosterd

Serveren met een lekkere groene salade. Als bijgerecht ook erg leuk om het op te dienen in een witlofblad.

Gezondheidstips

Tip à la Rineke: Zeker met warm weer houden veel mensen vocht vast. Als er geen medische oorzaak gevonden is, kan het te maken hebben met o.a. te weinig vocht drinken en/of te weinig mineralen. Je zweet immers met warm weer ook heel veel mineralen uit. Als je veel minder plast op een warme dag dan op een koele dag dan drink je simpelweg veel te weinig en zul je logischerwijs vocht gaan vasthouden. Op warme dagen drinken we ook vaak meer zoete drankjes die nagenoeg geen mineralen bevatten en dus ook niet helpen om vocht kwijt te raken. Voor een gezonde vocht balans heeft ons lichaam namelijk veel mineralen nodig. Zeker de mineralen Kalium, Magnesium en Natrium moeten keurig met elkaar in balans zijn. Tekorten aan o.a. Magnesium en Kalium kunnen je flink parten spelen als je vocht vasthoudt. Zout krijgt meestal de zwarte piet toegeschoven als het om een hoge bloeddruk en vocht vasthouden gaat. Teveel zout (zeker als het geraffineerd is) is ook zeker niet gezond (je kunt dus ook de spekjes in dit recept nog weglaten als je veel zout eet) Op warme dagen zou je eigenlijk - en op alle andere dagen wat mij betreft ook- zou je kant-en-klare producten met veel zout moeten vermijden om geen vocht vast te houden, Ook producten waar je het niet van verwacht als Cola, sandwichspread, sausjes bevatten soms veel zout. Maar vaak is het dus het gebrek aan Kalium en Magnesium de grote bottleneck. We eten veel te weinig mineraalrijk voedsel.Zie ook het Weetje over hoge bloeddruk op mijn website.

Er zijn echter naast bovengenoemde en medische oorzaken als hart-/vaat en nierproblemen nog veel meer redenen van vocht vasthouden; te veel suikers (die de mineralen roven die je nodig hebt voor een goede vochtbalans), te weinig bewegen (waardoor het lymfe systeem niet goed functioneert), een trage schildklier, te hoge insuline/glucose niveaus, een trage ontgifting van de darm/lever, te weinig Omega 3 vetzuren in de voeding, een hormonale onbalans etc..

Vooral oestrogeen dominantie (is een belangrijke oorzaak bij vrouwen die vocht vasthouden). Hierover lees je alles in mijn boek ‘Alles draait om je hormonen’. Hennepolie bevat het vetzuur GLA (een essentieel vetzuur dat noodzakelijk is voor de productie van bepaalde hormonen). In combinatie met voldoende Omega 3 vetzuren vormt dit een mooie bijdrage aan een betere hormoonbalans.

Selder (als blad-, knol- en bleekselderij bekend in de keuken) is van oudsher al beroemd om zijn vocht afdrijvende en bloeddrukverlagende werking. Vooral het zaad van selderij bevat de sterkst bloeddruk dalende stoffen (etherische oliën). Het zaad is bovendien een echte smaakmaker, zeker in een dergelijke neutrale salade. In combinatie met jonge aardappelen (die net als selderij) veel kalium maar ook vitamine C bevatten is het bloeddruk remmende effect. Ook lavas is trouwens nog een goede vochtafdrijver.

Let op, sommige mensen zijn flink allergisch voor selderij. Daarom staat het als allergeen ook altijd vetgedrukt op verpakkingen.

Over dit recept

Dit recept is gemaakt door Rineke Dijkinga. Rineke heeft in Sellingen haar praktijk voor orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. Om haar cliënten nog beter te helpen schreef ze de boeken: 'Weten van (h)eerlijk eten' deel 1 en 2, boordevol heerlijke en gezonde recepten én uitgebreide achtergrondinformatie over de ingrediënten. In 2014 kwam daar het boekje 'Weetjes over (h)eerlijk eten' bij. Een boekje vol kennis om je gezondheid positief te beïnvloeden. Ook organiseert ze regelmatig lezingen over specifieke onderwerpen.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip