Slowfood Paella

Publicatie datum 21-11-2023 18:16:35
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Paella staat op de lijst van Spaans culinair erfgoed. Het gerecht staat voor de kunst van het samenzijn en het delen. Vooral arbeiders en boeren aten het als lunch op het land. Het enige wat ze nodig hadden was een pan, vuur en de restjes eten die iedereen meenam. Zie hier mijn Hollandse variant.

Bereiding

Kook de soepkip in ruim 1,5-2 uur in water met bouillon en een scheutje azijn. Voeg na 1-1,5 uur ook de gekookte (van tevoren 12 uur geweekte) graankorrels toe. Voeg in het laatste kwartier van de kooktijd ook de groenten toe. Haal de kip uit de pan en gebruik de malse delen voor de paella. (de rest kun je eventueel gebruiken voor soep of om er kipgehakt van te maken.) Het teveel aan bouillon giet je af om te gebruiken voor een soep of saus. Fruit in de tussentijd de uien, knoflook en tomaten in olijfolie en doe de specerijen erbij. Zet de pan uit en voeg het mengsel toe aan de paella. Voeg dan het zeewier toe. Proef en voeg naar hartenlust nog iets van de ingrediënten toe.

* De zeewierspaghetti kun je een kwartier laten weken in heet water en dan aan de pruttelende paella toevoegen. Wakame kun je op het laatst erbij doen. Wist je dat er heerlijke Nederlandse wakame (ook zeezout trouwens) uit de Oosterschelde verkrijgbaar is?

Ingrediënten

Voor circa 6 personen

  • 1,5 liter water en 3 bouillonblokjes
  • 1 bio soepkip
  • 600-700 gr gekookte haver-, gerst of speltkorrels
  • 3 à 4 grote tomaten
  • 2 à 3 van tevoren gegaarde maiskolven
  • Flinke scheut olijfolie
  • 4 knoflooktenen, geperst
  • 2 flinke uien
  • 200 gr gekookte witte bonen, tuinbonen, sperziebonen of doperwten
  • 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
  • 2 volle theelepels kurkuma
  • Rasp en sap van 1 bio citroen
  • zout en peper naar smaak
  • Flink wat verse peterselie, bieslook en eventueel wat oregano
  • Een flinke pluk zeewierspaghetti of 2 eetlepels wakame*

 

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.

Bron:

www.rinekedijkinga.nl

https://rinekedijkinga.nl/recepten/slowfood-paella.html

Deel deze tip