Snelle curry

Publicatie datum 24-12-2024 14:52:03
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Het favoriete ‘drukke-dagen-diner’.

Bereiding

Pel, snipper en fruit de uien en knoflook in kokosolie. Voeg de kokosmelk en andere ingrediënten behalve de groente toe. Laat op een zacht vuurtje nog even sudderen en voeg ten slotte de groente toe (paprika en broccoli de laatste 10 minuten, spitskool de laatste 5 minuten). Warm de haver op in een stoompan of kook de quinoa. Serveer met een gepocheerd of zacht gebakken eitje. Of voeg vanaf het begin wat biologische kipfilet of naturel quorn toe.

* Of je nu rijst of haver eet, voor de stabiliteit van je bloedsuikerspiegel is het een wereld van verschil. Haver en quinoa zijn laagglycemisch, rijst (ook zilvervliesrijst) is hoogglycemisch.

Ingrediënten

  • 300-400 gram vooraf gekookte (naakte) haverkorrels of quinoa*
  • 1 eetlepel kokosolie
    (extra virgin is het lekkerst)
  • 2 flinke uien
  • 2 tenen knoflook
  • 400 ml kokosmelk (controleer op het blikje dat het 100% kokosmelk is)
  • 1 biologisch bouillonblokje
    (anders op smaak brengen met tamari, shoyu of Keltisch zeezout)
  • 1 à 2 eetlepels currymix naar eigen smaak (als de currymix nieuw voor je is, begin je met 1 dessertlepel en proef je of dat voldoende is)
  • 1 à 2 rode puntpaprika’s
  • 1 grote broccoli (in kleine roosjes snijden) of 1 spitskool of savooiekool in fijne reepjes gesneden
  • per persoon 1 gepocheerd of zacht gebakken eitje
  • eventueel peper uit de molen
  • eventueel nog wat edelgistvlokken om erover te strooien

Ei erbij

  • Vergeet echt nooit een eitje in tijden van stress.

Tip van Rineke

Om je curry te voorzien van een prachtige kleur en extra antioxidanten (zoals bèta­caroteen en vitamine E) kun je ook kiezen voor rode palmolie in plaats van kokosolie. Gebruik dit alleen als je een biologische en fairtrade palmolie kunt vinden, omdat er veel dieren-, mensen- en milieuleed ontstaat door de grote vraag naar palmolie. Ook de voedingsindustrie heeft de palmolie inmiddels ontdekt. Als je dit als ingrediënt op het etiket van producten in de supermarkt ziet staan, heb je meestal te maken met een geraffineerd product van inferieure kwaliteit.

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.

Bron:

Rineke Dijkinga

https://rinekedijkinga.nl/recepten/snelle-curry/

Deel deze tip