Bereiding
De ingrediรซnten mengen, even proeven, eventueel nog iets van de ingrediรซnten toevoegen en goed aandrukken in een ingevette bakvorm. In ongeveer 45 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 140 graden. Je kunt er ook ruim 30 reuzenpepernoten van maken (bijvoorbeeld met een ijsschep- of portioneer lepel). Of ze in een leuk vormpje doen en er een soort speculaaskoekje van maken. Bindmiddelen als agar agar geven pas stevigheid na afkoeling. Wil je echt hardere pepernoten dan maak je er ruim 60-70 kleine bolletjes van.
Ingrediรซnten
- 400 gram amandelmeel (eventueel zelf malen) of 200 gram amandelmeel en 200 gram hazelnootmeel
- 3 eieren
- 3 volle koffielepels speculaaskruiden
- eventueel 1 theelepel kardemom of gemalen anijs
- 2 koffielepels kokosmeel of 1 koffielepel arrowroot
- 15 druppels stevia, scheutje ahorn- of rijstsiroop of nog gezonder 1 koffielepel kokosbloesemsuiker
- 2 eetlepels gesmolten roomboter of kokosolie
- voor een wat smeuรฏger koek kun je er circa 100 gram gepureerde ongezwavelde abrikozen doorheen doen, wel eerst laten wellen
Rineke's favoriete variatie:
- 400 gram amandelmeel
- 3-4 koffielepels speculaaskruiden
- 1 theelepel kardemom
- 2-3 volle eetlepels kokosbloesemsuiker
- 175 ml kokoswater
- rasp van 1 biologische sinaasappel
- 4 gram gemalen agar agar* als bindmiddel (uiteraard kun je ook een ander bindmiddel gebruiken)
- 1 volle eetlepel extra virgin kokosolie, gesmolten
Gezondheidstips
Gezien de stoffen in speculaas zouden speculaasjes en pepernoten een goede bron van antioxidanten kunnen zijn. Speculaaskruiden bevatten namelijk een mix van antioxidanten zoals kaneel, nootmuskaat (of foelie), kruidnagel, kardemom, gember en vaak nog peper, koriander en anijs. Echter, speculaasjes en pepernoten zitten veelal overvol transvetten, glucose-fructosesiroop en witte bloem.
Af en toe speculaasjes en pepernoten eten is geen probleem. Maar als de winkels van juli tot december vol liggen met deze lekkernijen, dan wordt het lastig om weerstand te bieden. Maak ze daarom op deze manier. Gezond, voedzaam en toch heel lekker. Ook lekker om als ontbijtkoek te eten.
Als je deze koek als ontbijtkoek eet, neem je geen extra calorieรซn tot je. Meestal zijn onze lekkere voedingsmiddelen extraatjes. Maar je kunt de lekkere dingen natuurlijk in dit geval ook eten in plaats van bijvoorbeeld brood. Zo kun je toch heerlijk genieten zonder veel extra calorieรซn toe te voegen.
Over dit recept
Dit recept is gemaakt door Rineke Dijkinga. Rineke heeft in Sellingen haar praktijk voor orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. Om haar cliรซnten nog beter te helpen schreef ze de boeken: 'Weten van (h)eerlijk eten' deel 1 en 2, boordevol heerlijke en gezonde recepten รฉn uitgebreide achtergrondinformatie over de ingrediรซnten. In 2014 kwam daar het boekje 'Weetjes over (h)eerlijk eten' bij. Een boekje vol kennis om je gezondheid positief te beรฏnvloeden. Ook organiseert ze regelmatig lezingen over specifieke onderwerpen.
Bron: Rineke Dijkinga
KlantenService