Spruitjes met kokoksmelk

Publicatie datum 04-02-2025 09:31:23
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Van alledaagse groenten als spruitjes 'feestmaaltjes' maken, dat is een grote passie van mij. Zoals deze spruitjes in kokosmelk. Koop 'originele' spruitjes (oude rassen, die nog biologisch geteeld worden) die nog bitter smaken om volop te profiteren van de beschermende stoffen in spruitjes.

Bereiding

  1. Haal de buitenste blaadjes van de spruitjes, snijd de onderkant weg en kruis de onderkant even in. Doe ze in een stoompan en laat ze beetgaar worden.
  2. Fruit in een andere pan de uien en knoflook in een beetje olijfolie en voeg na een paar minuten het bouillonblokje, de kokosmelk en de specerijen toe. Laat nog even op een zacht vuurtje sudderen.
  3. Haal de pan van het vuur en roer de lepel kokosolie erdoor. Proef even of het goed op smaak is en voeg eventueel nog iets van de specerijen en evt. citroensap/-rasp toe. Bestrooi met het verse groene kruid naar keuze. Of maak het wat pittiger op smaak met wat sambal of chili.
  4. Serveer de spruitjes er los bij of meng ze met de saus. Dien op met een beetje zilvervliesrijst, gekookte haver- of gerstkorrels, quinoa*, gierst of een heel klein beetje kastanje- of zoete aardappelpuree. OLekker met vegetarische kip-/lupinebrokjes of seitan. Kies voor ei, in plaats van seitan, bij een glutenvrij dieet.

* Quinoa is een mooie glutenvrije vervanger van pasta, rijst en aardappel. Het wordt onder de granen geschaard maar is geen graan. Het is net als haver rijk aan eiwit, heel licht verteerbaar en is volgens de Ayurvedische leer geschikt voor zowel Vata, Pitta als Kapha (de drie constituties). Het heeft weinig effect op onze bloedsuiker en bevat behoorlijk wat mineralen waaronder ijzer. Zeker bij winterkost is het om bovengenoemde redenen dus een โ€˜graanโ€™ dat heel wat voordelen heeft.

Ingrediรซnten

Voor 2-3 personen

  • 750 gram spruitjes
  • 2 flinke uien
  • 1 ร  2 tenen knoflook
  • scheutje olijfolie
  • 1 biologisch bouillonblokje* (of op smaak maken met peper en zeezout uit de molen)
  • 400 ml kokosmelk
  • 2 theelepels gemalen citroengras (sereh) of 1 stengel verse (kneuzen en meekoken)
  • 2,5 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • klein snufje gemalen gember (lekkerder met verse)
  • 1 eetlepel olijf- of kokosolie
  • een paar takjes (naar eigen smaak) verse koriander, peterselie of bieslook (of kies voor wat pittigers als sambal/chili)
  • eventueel een scheutje citroensap of de rasp van een halve biologische citroen

Weetje van Rineke

  • Wat is er nu allemaal zo goed aan spruitjes? Echt heel veel. Voor het milieu is het natuurlijk een prachtig vollegrondgewas, dus weinig milieubelasting en voedselkilometers.
  • Voor de mens lijken alle koolsoorten (broccoli, witte-, rode-, palm-, spits-, boeren-, spruit en bloemkool) in klinische studies een uiterst beschermende werking tegen kanker te bieden. Dit zou te maken hebben met het stofje Indol-3-carbinol dat zorgt dat wij chemische stoffen (xeno-oestrogenen) die we binnen krijgen kunnen neutraliseren en vervolgens kunnen uitscheiden via lever/gal/urine en ontlasting. Een andere werking van deze stof is het omzetten van oestrogeen in een onschadelijke vorm. Dit zou de preventieve werking op hormonale klachten/kankers kunnen verklaren. Kort stomen of pocheren lijkt de beste manier van bereiden om deze belangrijke beschermstof te behouden. Minimaal 500 gram per week van bovengenoemde koolsoorten zou de meeste bescherming bieden.
  • En als je dan voor spruitjes kiestโ€ฆkies je dan voor oude rassen? Die zijn niet veredeld zodat bovengenoemde bitterstoffen nog daadwerkelijk in de spruitjes zitten. Dit geldt overigens ook voor andere bittere groenten als witlof. Hun grootste bescherming danken ze aan de bitterstoffenโ€ฆdie we eruit veredelden. Zo jammer. Bij de biologisch en zeker de biologisch dynamische winkels/telers vindt je vaak nog spruitjes die niet veredeld zijn.
  • Heb je zelf een tuin? Dan kun je zeker kiezen voor niet-veredelde-spruitjes. Zie bijvoorbeeld de heerlijke zaadvaste โ€˜Stiekeme Spruitjesโ€™ van de zaderij. Dan doe je iets moois voor jouw gezondheid en voor de biodiversiteit: door de grootscheepse veredeling zijn we ongelooflijk veel rassen kwijtgeraakt. De hoogste tijd om voor zaadvast te kiezen.

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beรฏnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.

Bron:

Rineke Dijkinga

https://rinekedijkinga.nl/recepten/spruitjes-met-kokoksmelk/

Deel deze tip

9,4
Reviews & Zekerheden
9,4
(1913)
  • Echte ondernemers
  • Veilig online
  • Goede voorwaarden
  • Betrouwbare info
9,4
Reviews & Zekerheden
9,4
(1913)