Stamppot boerenkool op mediterrane wijze

Publicatie datum 03-02-2020 20:50:47
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Een beetje van onszelf en een beetje van de Italianen

Bereiding

Aardappelen schillen en koken, de boerenkool goed wassen en fijnsnijden. Doe dit bij de aardappelen en kook het gaar. Doe in de laatste kookminuut de havermout en de gekookte witte bonen erbij. Giet het water af en stamp het geheel. Doe vervolgens alle ingrediënten erbij en maak het lekker op smaak. Let op met zout als je de zongedroogde tomaatjes gebruikt! Serveer met bijvoorbeeld gebakken paddenstoelen met uien en gorgonzola.

Ingrediënten

Recept voor 3 personen

  • ca. 800 gram boerenkool (het liefst niet voorverpakt)* 
  • ca. 400-450 gram aardappelen (ook erg lekker: vervang de helft van de aardappelen door knolselderij/aardperen of schorseneren**)  
  • 2 eetlepels (naakte)havermout
  • 200 gekookte witte bonen
  • 1 volle eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • 2 theelepels gemalen rozemarijn
  • 1 flinke scheut olijfolie
  • klein beetje roomboter 
  • een paar theelepels kruidenzout en evt. nog wat peper uit de molen 
  • evt. nog 1 teen knoflook uitgeperst 
  • evt. nog 5 zeer kleingesneden zongedroogde tomaatjes (niet op olie maar de droge vorm. Het is lekker om deze van tevoren even te weken)

* Winterrecept? Nee hoor. Maak ook in andere seizoenen eens een stamppotje volgens dit recept. Gebruik dan sperziebonen, prei, bietjes, raapstelen, snijbiet, rucola, andijvie, venkel of wat het seizoen je maar te bieden heeft.

** Bij overgewicht en bloedsuikerspiegelproblemen liever wat minder aardappelen en aanvullen met knolselderij/aardperen of schorseneren, pastinaak of zoete aardappel.

Gezondheidstips

  • Boerenkool, aardappelen en knolselderij zijn qua voetprintbelasting ideaal. Maar voor het gewicht en ontstekingsniveau van de gemiddelde Nederlander zijn aardappelen niet altijd optimaal. Een dergelijk gerecht eet je vaak in de wintermaanden. Maar dat zijn nu net de maanden waarin wij als mens slecht met zo veel ‘snelle koolhydraten’ als een aardappel kunnen omgaan. In de winter zetten we de overmaat aan koolhydraten namelijk nog sneller om in vet dan in de zomer. Als je de mogelijkheid hebt, is tussen de middag ‘warm eten’ een geschikter moment. *Ook kun je, als je overgewicht, diabetes of andere bloedsuikerspiegelproblemen hebt, een deel van de aardappelen vervangen door knolselderij/aardperen of schorseneren. Dit geeft een heerlijke eigen smaak aan deze stamppot. En de witte bonen in de stamppot zorgen door hun vezels en eiwitten erin dat de bloedsuikerspiegel veel geleidelijker stijgt en daalt. Voor de fervente stamppot-eter nog een prachtige tip: ga flink bewegen vóór het avondeten. Dit heeft een remmend effect op zowel cholesterol, triglyceriden en de ontstekingsreacties die normaliter volgen op een hoge insuline aanmaak. Het moment waarop je beweegt kan dus veel voor je gezondheid doen. 
  • Kijk eens hoeveel gezonde antioxidanten je toevoegt met een dergelijke maaltijd: olijfolie, Italiaanse kruiden, zongedroogde tomaten, rozemarijn, knoflook. Spelenderwijs wordt ‘voeding je medicijn’. Zeker in tijden van chronische stress is het erg belangrijk om over ruim voldoende antioxidanten te beschikken.
  • Verse boerenkool is een zeer goede bron van  de antioxidant vitamine C: het bevat maar liefst 95 gram vitamine C per 100 gram. Als je voor het meest vitale voedsel gaat; koop een stronk!

Dit is een recept uit Weten van (h)eerlijk eten deel 2

Over de bedenker van dit recept

 Ruim 15 jaar lang heeft Rineke mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk is om gezond eten in de praktijk te brengen, schreef ze in 2011 haar eerste boek:  Weten van (h)eerlijk eten 1. Na alle overweldigende reacties en de vraag naar meer informatie bracht ze in 2013 deel 2 uit, gevolgd door nog twee boeken. Haar meest bekende boek is 'Alles draait om je Hormonen': een uitgebreid voedingshandboek voor de moderne mens. Heerlijke recepten en uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt ze zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en het schrijven van boeken. Ook ontwikkelt ze producten onder het merk 'PUUR Rineke', waarmee je puur en gezond eet in een handomdraai.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip