Tahin koekjes

Publicatie datum 31-01-2018 10:02:11
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Bereiding

Wel de dadels even in lauw water, giet het water af en doe alle ingrediënten in een keukenmachine of kleine foodprocessor, zodat er een dikke pasta ontstaat. Proef even of je het lekker vindt en voeg eventueel een beetje cacao, kaneel, kokosbloesemsuiker of olie toe. Maak er 10 tot 12 bolletjes van en rol ze door het mengsel van tarwekiemen en sesamzaadjes. Ook erg leuk: maak er koekjes van met behulp van een uitsteekvormpje en wentel de koekjes door het mengsel van tarwekiemen en sesamzaad. Laat opstijven in de koelkast.

Ingrediënten

  • 3 à 4 flinke eetlepels tahin (sesampasta)
  • 1 eetlepel sesamzaadjes
  • 1 eetlepel cashew- of gemengde noten
  • 1 eetlepel zonnebloempitten
  • 1 eetlepel pompoenpitten of kasha*
  • 1 eetlepel havermout
  • 6 zeer fijn gesneden dadels
  • 1 à 2 eetlepels rauwe cacao
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 gram agar-agar
  • eventueel een scheutje walnotenolie of pompoenpitolie
  • eventueel een heel klein beetje kokosbloesemsuiker (gula java fin)
  • paar eetlepels tarwekiemen, kasha,sesamzaad of maanzaad om de koekjes door te rollen 

* Heel eenvoudig zelf te maken door boekweit zaden te roosteren in een droge pan..

Gezondheidstips

Juist in drukke tijden en/of als we niet lekker in ons vel zitten zouden we alle lege, onbewerkte voeding moeten laten staan en zou alles wat we eten boordevol krachtige voedingsstoffen en antioxidanten moeten zitten. Het zou dan in elk geval voldoende magnesium en tryptofaan moeten bevatten. Twee van de cruciale stoffen voor de aanmaak van serotonine. (een neurotransmitter die onder invloed van stress en donkere dagen voor verminderde energie en veerkracht kan zorgen) Veel van onze voeding en vooral de tussendoortjes zijn juist ontdaan van magnesium en ook tryptofaan waardoor stress en winter blues meer vat op ons kunnen krijgen. 

Deze chocoladebommetjes zijn dan een ideaal tussendoortje maar ook als toetje! Alle ingrediënten in dit koekje dragen zijn een flinke aanvulling van je magnesium en/of tryptofaan. Ze zijn in een handomdraai te maken en naast superlekker ook nog eens gezond!

Over dit recept

Dit recept is gemaakt door Rineke Dijkinga. Rineke heeft in Sellingen haar praktijk voor orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. Om haar cliënten nog beter te helpen schreef ze de boeken: 'Weten van (h)eerlijk eten' deel 1 en 2, boordevol heerlijke en gezonde recepten én uitgebreide achtergrondinformatie over de ingrediënten. In 2014 kwam daar het boekje 'Weetjes over (h)eerlijk eten' bij. Een boekje vol kennis om je gezondheid positief te beïnvloeden. Ook organiseert ze regelmatig lezingen over specifieke onderwerpen.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip