Tiramisu

Publicatie datum 19-11-2024 11:04:44
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Overheerlijke klassieker, nu zonder gluten en koemelk.

Een toetje of tussendoortje zonder gluten, soja en koemelk (voedingsstoffen die rijkelijk vertegenwoordigd zijn tijdens de feestdagen) is niet alleen een supertraktatie voor jezelf, maar ook je darmen zullen er heel blij mee zijn. Geniet daarom van deze overheerlijke klassieker, nu zonder gluten en koemelk.

Bereiding

Snijd de dadels in stukken en laat ze circa een uur weken in de koffie. Pureer de koffie en dadels, samen met de kaneel, kardemom, vanille en cacao** in een foodprocessor tot het een smeuïge massa is. Laat in de tussen­tijd de kokosmelk, op een heel zacht vuurtje warm worden. Roer als het kookt heel geleidelijk de agar-agar erdoor. Het mooiste effect krijg je als je de agar-agar eerst even oplost in een beetje water en het dan door de kokende kokosmelk doet. Laat een paar minuten pruttelen en blijf goed roeren. Laat het wat afkoelen en doe dan de honing en citrusrasp erdoor. Verwerk het vrij snel, voordat het opstijft. Maal de walnoten fijn, doe er de honing en de walnootolie door, zodat er een kruimige massa ontstaat. Pak 4 tot 6 glazen schaaltjes of mini-weck­flesjes of -potjes en schep eerst een lepel dadelsaus, dan de notencrumble en vervolgens de ‘room’ in de glazen. Herhaal dit nog een keer.

Bestuif elk schaaltje/potje met een beetje cacao of carobepoeder (handig met een theezeefje) en strooi er eventueel nog een heel klein beetje kasha en/of citroen- of sinaasappelrasp over. Laat vervolgens opstijven in de koelkast.

** Op deze manier blijft de ‘room’ mooi licht en ontstaat er een mooi kleurcontrast. Persoonlijk vind ik het lekkerder om de specerijen door de kokosmelk te doen in plaats van het koffie-dadelmengsel. De kleur is dan misschien iets minder mooi, maar de smaak des te beter.

Ingrediënten voor de dadelsaus

  • 12 dadels zonder pit (en zonder toegevoegde suikers)
  • 200 ml zeer sterke koffie, afgekoeld
  • 1 flinke koffielepel rauwe cacao
  • 1 afgestreken theelepel kaneel
  • snufje vanillepoeder en/of kardemom

Ingrediënten voor de ‘room’

  • 400 ml (volvette) kokosmelk
  • 6-8 gram agar-agarpoeder
  • 2 eetlepels (manuka-) of biologische honing*
  • rasp van een halve biologische citroen of sinaasappel

Ingrediënten voor de notencrumble

  • 100 gram walnoten
  • (anders cashew- of pecannoten)
  • 2 eetlepels walnootolie
  • 1 à 2 eetlepels honing

Ingrediënten voor de decoratie

  • 1 à 2 eetlepels rauwe cacao of carobepoeder
  • eventueel wat kasha en nog wat extra citroen- of sinaasappelrasp

 

Rineke over dit recept

Een toetje of tussendoortje zonder gluten, soja en koemelk (voedingsstoffen die rijkelijk vertegenwoordigd zijn tijdens de feestdagen) is niet alleen een supertraktatie voor jezelf, maar ook je darmen zullen er heel blij mee zijn. Door de overmaat van gluten, soja en koemelk in onze voeding is menigeen min of meer ‘verslaafd’ aan dit trio. De darmflora van veel westerse mensen is hierdoor ontregeld. Maar gelukkig kun je het trio vermijden en toch een feestje vieren. Dat zie je wel aan deze tiramisu.

Als je toch wilt ‘zondigen’, doe dat dan met echte suikers of honing en nooit met kunstmatige zoetstoffen of light versies. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat kunstmatige zoetstoffen een sterk ontregelend effect hebben op je darmflora en darmslijmvliezen. De ontregeling die deze zoetstoffen veroorzaken in onze darm wordt als een van de oorzaken van overgewicht gezien. Een andere oorzaak voor toenemend overgewicht is dat jouw cellen veel meer glucose opnemen en vetopslag stimuleren bij gebruik van de zoetstof sucralose. Eten opslaan als vet betekent dat je geen euro’s kunt ‘cashen’. Het wordt immers als vet geparkeerd.

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.

Bron:

Rineke Dijkinga

https://rinekedijkinga.nl/recepten/tiramisu-recept/

Deel deze tip