Uienplaatkoek

Publicatie datum 30-10-2018 08:35:38
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Bereiding

Doe de oliën in een koekenpan en fruit de uien, knoflook en appels. Voeg alle specerijen toe en meng goed. Doe het sinaasappelsap (met de pulp) en de rasp erdoor en zet het gas uit. Meng in een grote kom het boekweit meel en de geraspte ongekookte aardappelen. Voeg peper, zout en/of tamari toe. Kluts het geheel even met een mixer met deeghaken en voeg vervolgens het gefruite uienmengsel toe. Proef even en voeg naar hartenlust nog iets van zout, peper of specerijen toe. Meng tot een homogene massa en smeer het uit (op bakpapier) op een plaat. Of doe het in een taartvorm. Druk stevig aan en zet het circa 45-50 minuten in een voorverwarmde oven op 140 graden. Laat de taart goed afkoelen, het krijgt pas na afkoeling zijn stevigheid. schenk er een beetje honing over en zet het in de koelkast om het een paar uur te laten opstijven.

Als je snel wilt kun je- in plaats van raspen- de uien, appelen en aardappelen ook in een foodprocessor fijn hakselen.

Ingrediënten

Voor de vulling:

  • 2 eetlepels kokosolie
  • 1 eetlepel olijfolie of roomboter
  • 350-450 gram fijngesneden uien
  • 2 à 3 tenen knoflook, uitgeperst
  • 2 Elstar- of Goudrenet appels, fijngesneden (biologische appels hoef je niet te schillen)
  • 1-2 volle eetlepels Rijst curry mix, kurkuma of kerrie
  • Evt. nog een snufje chili
  • 1 à 2 cm (meer is ook lekker) verse, fijngeraspte gember (anders ½ eetlepel gemalen gember)
  • rasp + sap van 1 biologische sinaasappel (inclusief de vezels)
  • 500 gram geraspte/fijn gehakte aardappel
  • 100 gram boekweit meel
  • op smaak brengen met peper, Keltisch zeezout of tamari

Eventueel voor de garnering:

  • 2 eetlepels (Manuka)honing
  • beleg de plaatkoek met plakjes rode biet en/of wat rode kiemen.

Gezondheidstips

Tip à la Rineke

Dit vind ik een typisch voorbeeldrecept hoe gemakkelijk je stress remmend kunt eten: dit gerecht verhoogt nauwelijks je bloedsuikerspiegel (en dat scheelt heel wat aanmaak van stress hormonen) en levert een scala voedingsstoffen voor je darmbacteriën. Je darmbacteriën hebben, zeker in tijden van stress, optimale voeding nodig. Ik vind het een super lekker gerecht!

Alle honing bevat antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Manuka bezit deze eigenschappen nog sterker, zeker als het gaat om antibioticaresistente bacteriën.

Dit is een recept uit mijn boek 'Alles draait om je hormonen'. 

Over dit recept

Dit recept is gemaakt door Rineke Dijkinga. Rineke heeft in Sellingen haar praktijk voor orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. Om haar cliënten nog beter te helpen schreef ze de boeken: 'Weten van (h)eerlijk eten' deel 1 en 2, boordevol heerlijke en gezonde recepten én uitgebreide achtergrondinformatie over de ingrediënten. In 2014 kwam daar het boekje 'Weetjes over (h)eerlijk eten' bij. Een boekje vol kennis om je gezondheid positief te beïnvloeden. Ook organiseert ze regelmatig lezingen over specifieke onderwerpen.

Deel deze tip