Publicatie datum
16-04-2019 07:19:43
Categorie
Huid Tips
Je mond en tanden hebben meer invloed op je gezondheid dan gedacht. De conditie van je mondholte kan immers je hele lichaam beïnvloeden. Omgekeerd kunnen algemene ziektes ook invloed hebben op de gezondheid van je mond. Als gevolg van ontstekingen in de mondholte (tandkas, wortelvlies, kaakbeen) kunnen bacteriën in de bloedbaan terechtkomen en ook andere lichaamsdelen bereiken, waar ze een reeds bestaande ziekte kunnen versterken. Andersom kan een stofwisselingsziekte zoals diabetes tot tandvleesontsteking (parodontitis) leiden. Tegelijkertijd hebben wetenschappelijke studies aangetoond dat het effectief behandelen van parodontitis een positieve invloed kan hebben op diabetes.
Med tip nr. 1
Ontstekingen in de mondhol- te zijn vaak een belangrijke aanwijzing voor andere ziek- tes in het lichaam. Raadpleeg je arts of tandarts als je tandvlees is ontstoken of je mond droog aanvoelt.
Onze tanden zijn bekleed met een minerale laag, die hun weerstand verbetert en ze beschermt tegen schadelijke invloeden. Tandglazuur is een van de hardste stoffen van ons lichaam. De mineralen calcium en fosfor zijn de belangrijkste bestanddelen van de glazuurvormende verbindingen, die echter gevoelig zijn voor zuur. Als we suiker (ook verborgen suikers) opnemen via onze voeding en drank, zetten de natuurlijke bacteriën van de mondflora deze om in zuren. Deze tasten het glazuur aan en lossen waardevolle mineralen op. Een gezonde speekselvloed neutraliseert deze zuren. Het speeksel reinigt de mondholte en de mineralen in het speeksel worden weer in het glazuur opgenomen (remineralisatie). Met een passende voeding en een goede mondhygiëne ondersteun je het natuurlijke ritme van remineralisatie.
Med tip nr. 2
Geef je tanden tussen de maaltijden door voldoende tijd om te regenereren en op natuurlijke wijze te remine- raliseren. Spoel na het eten je mond met een mondspoe- ling of met water en vermijd snacks, vruchtensap, fris- dranken, gezoete koffie en thee.
Eiwitrijke, vet- en zuurarme levensmiddelen zoals linzen, bonen, mager vlees en vis hebben een positieve invloed. Ook kaas is een ideale tandbeschermer. Kaas bevat calcium en fosfaat, die samen met het melkeiwit caseïne een beschermend laagje vormen rond het tandglazuur. Let er bovendien op dat je voldoende drinkt. Mineraalwater zonder koolzuur, groene of zwarte thee zonder suiker zijn het beste. Drinken versterkt immers het spoeleffect in je mond. Problematisch zijn zoet, zuur en kleverig snoepgoed, frisdranken en koolhydraten uit tarwebloem. Al in de mond ontstaan hieruit zuren, die het tandglazuur aantasten en de mondflora behoorlijk kunnen verstoren (zie p. 6).
Vers fruit is gezond, omdat het rijk is aan vitaminen en mineralen. Het bevat helaas ook fruitzuren, die erosie van het harde tandweefsel kunnen veroorzaken. Vooral voor mensen met gevoelige tanden is het daarom beter om fruit als toetje te eten in plaats van tussendoor. Zo hebben de tanden voldoende tijd om te herstellen omdat het tand- glazuur de mineralen in het speeksel kan opnemen.
Med Tip nr. 4
Wist je dat tandenpoetsen direct na het eten je tand- glazuur kan beschadigen? Het is beter om minstens 30 minuten te wachten – vooral na een glas wijn of sap en na het eten van fruit. Het tandglazuur, dat door de zuren ietwat poreuzer is, is dan bijzonder gevoelig en kan letterlijk worden weg- gepoetst.
Bekijk hier de Dr. Hauschka Mondverzorging!
Bron: Dr. Hauschka
KlantenService