Vezels

Publicatie datum 08-11-2022 12:38:29
Categorie Info , Social Media

Geschreven door: Casper Beukema

Vezels zijn een vorm van koolhydraten, suikerkettingen, en onmisbaar voor het functioneren van onze darmen en het tevreden houden van ons microbioom: onze interne huisdieren die uit bacteriën, schimmels en gisten bestaan. Voedsel voor je darmbewoners dus. Vezels bevinden zich uitsluitend in plantaardig voedsel waar ze soms een draderig voorkomen hebben zoals in asperges of de blaadjes van spinazie. Dit zijn de niet-fermenteerbare vezels. De draadjes werken als een bezem en een spons door de darm schoon te schrapen en vocht op te nemen. In andere planten hebben ze meer een gel-achtige vorm zoals in de aloe vera cactus of chiazaadjes. Deze fermenteerbare vezels zijn het daadwerkelijke voedsel en de stoffen die hieruit worden gemaakt zijn ontzettend belangrijk voor onze gezondheid.  

Welke stoffen worden uit vezels gevormd?

Er zijn er veel, maar twee ervan springen er wel uit. Dit zijn korteketen vetzuren en polysacchariden.

De korteketen vetzuren beschermen je tegen het metabool syndroom door cholesterol, verzadiging en de bloedsuiker in balans te brengen. Ook werkt het versterkend voor je darmslijmvlies, verbetert het de vetverbranding en balanceert het onze immuunreactie op voedsel. Nog iets? Jazeker, het beschermt ons zenuwstelsel tegen angst, prikkels en depressies door geluksstoffen te maken die we neurotransmitters noemen. Dit zie je vaak terug door de combinatie van depressie en angststoornissen en een darmprobleem. Zo krijgt de term “een leegte in jezelf voelen” ineens een concrete betekenis.

De polysacchariden zijn een soort sleutels voor de immuuncellen die afwijkende lichaamscellen opruimen. Hierdoor kan de afweer tegen kankercellen en viraal geïnfecteerde cellen worden versterkt. Ze hebben daarnaast ook een cholesterolverlagend effect.

Een goede inname van vezels kan hierdoor een grote meerwaarde opleveren voor onze stofwisseling, immuunsysteem en zenuwstelsel.

Er zijn verschillende soorten vezels die we kunnen innemen. Het allerbeste is een combinatie te gebruiken van meerdere vezels voor een optimaal effect. Maar, soms is voor een specifieke toepassing een enkele vezelsoort net iets handiger.

Zo heeft inuline een prettige smaak en een brede werking, helpt acaciavezel het darmslijmvlies versterken en zijn psylliumvezels een perfecte spons die ingezet kan worden bij aambeien als gevolg van constipatie. Een nieuw product op de markt is guarboonvezel. Deze is voorgefermenteerd waardoor het perfect wordt opgenomen en volledig in water oplosbaar is. Je merkt het niet eens wanneer het opgelost is.

Het advies is om minimaal zo’n 35 gram vezels te eten. De optimale inname is niet bekend maar deze hoeveelheid ligt ongetwijfeld hoger, geschat tussen de 75 en 100 gram. De gemiddelde persoon haalt echter de 20 gram per dag niet. Je kunt dit nu eenvoudig oplossen door elke dag zo’n 15 tot 30 gram vezels in te nemen. Begin rustig en bouw het op met de dagen. Niet jouw smaak? Meng het eens met puur bessensap en greens om in een keer een maaltijd aan voedingsstoffen binnen te krijgen.

Nieuwsgierig geworden? Wandel gerust eens binnen bij Drogisterij De Rode Pilaren voor een advies voor jouw situatie. Ons kundige team staat voor je klaar.

Deel deze tip