Bereiding
In een pannetje doen en op een zacht vuurtje warm laten worden. Ca. 4-5 minuten heel langzaam laten pruttelen(als je de pap te dik vindt voeg je wat meer ‘melk’ toe, vindt je deze te dun dan voeg je nog wat havermout toe), regelmatig roeren en vervolgens over 4 kommen verdelen. Garneer naar hartenlust met iets van onderstaande garneer suggesties of maak je eigen creaties!
Garneersuggesties
- Bestuif met wat kaneel, koek- of speculaaskruiden, kardemom, gember* etc.
- Gehakte noten, zaden en pitten, Kasha
- Stukjes vers fruit van het seizoen (deze eventueel de laatste minuten mee laten sudderen in je pap) Of wat gedroogde vruchten als Goji bessen, vijgen, cranberries, abrikozen etc.
- Scheutje neutrale olie (bij voorkeur met voldoende Omega 3 erin)**
- Wat je verder nog lekker vindt: cacao nibs, kokoschips etc.
- Een lepel lijnzaad, Chiazaad of wat inuline
- Creativiteit! Je kunt met een dergelijk basis recept alle kanten op! Varieer met het seizoen, naar eigen smaak en met wat je in huis hebt.
*Een half theelepeltje versgeraspte gember per persoon is ook erg lekker!
**Het is belangrijk voor onze gezondheid om juist bij het ontbijt wat gezonde Omega 3 vetzuren te gebruiken. Vergeet een scheutje olie dus liever niet. Het zorgt ook nog eens voor een langer verzadigingsgevoel zodat je wellicht geen tussendoortjes meer nodig hebt.
Ingrediënten
Voor ca. 4 personen
- 160 gram naakte havermout
- 3-4 eetlepels haverzemelen
- 600 ml haver-, amandel- of andere plantaardige melk
- Snufje zout
- 1 theelepel anijszaad
Over dit recept
Dit recept is gemaakt door Rineke Dijkinga. Rineke heeft in Sellingen haar praktijk voor orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. Om haar cliënten nog beter te helpen schreef ze de boeken: 'Weten van (h)eerlijk eten' deel 1 en 2, boordevol heerlijke en gezonde recepten én uitgebreide achtergrondinformatie over de ingrediënten. In 2014 kwam daar het boekje 'Weetjes over (h)eerlijk eten' bij. Een boekje vol kennis om je gezondheid positief te beïnvloeden. Ook organiseert ze regelmatig lezingen over specifieke onderwerpen.
Bron: Rineke Dijkinga
KlantenService