Welke vitamine bij vermoeidheid? Tekorten die meespelen

Publicatie datum 24-12-2024 16:59:35
Categorie Info

Vermoeidheid is een veelvoorkomend fenomeen. Vaak weet je de oorzaak wel te achterhalen. Je bent te laat naar bed gegaan of je hebt een drukke dag gehad. Maar soms houdt de vermoeidheid langer aan en zit er meer achter. Zo kunnen tekorten aan nutriënten zoals vitaminen en mineralen een rol spelen bij vermoeidheid. Hoe dit precies zit, bespreken we in dit blog.

Wat is vermoeidheid?

Aan het einde van een drukke dag voelt iedereen zich weleens moe. Vaak gaat deze moeheid vanzelf over na wat rust en voldoende slaap. Maar vermoeidheid kan ook voorkomen zonder een directe aanwijsbare reden en waarbij rust of slaap deze vermoeidheid niet vermindert.

Vanuit medisch perspectief kun je vermoeidheid omschrijven als een staat waarin je voortdurend en voor een langere tijd moe en slaperig voelt, weinig energie hebt en je minder fit voelt. Dit kan zich zowel fysiek als mentaal uiten met klachten zoals:

  • Spierzwakte
  • Hoofdpijn
  • Prikkelbaarheid
  • Angst
  • Vergeetachtigheid
  • Concentratieproblemen
  • Somberheid

Hierdoor kun je moeite krijgen met het uitvoeren van werktaken en het ondernemen van activiteiten met alle gevolgen van dien. De exacte ervaring en impact van vermoeidheid kan per persoon sterk verschillen.

Verschillende oorzaken van vermoeidheid

Vaak is vermoeidheid het gevolg van een slechte nachtrust of zware lichamelijke of mentale inspanning maar ook andere oorzaken kunnen meespelen waaronder:1

  • Chronische stress of een burn-out
  • Te weinig beweging
  • Ongezond of te weinig eten
  • Roken en alcohol drinken
  • Het hebben van overgewicht
  • Het oplopen van een infectie door een virus of bacterie, zoals de griep
  • Zwangerschap
  • Lichamelijke aandoeningen zoals bloedarmoede, hypothyreoïdie, diabetes, astma en hart- en vaatziekten
  • Bijwerkingen van medicatie zoals antidepressiva en antihistaminica
  • Psychische aandoeningen zoals een depressie

Chronische vermoeidheid

Als je langer dan 6 maanden ernstig vermoeid bent en er is hier geen onderliggende medische aandoening voor aan te wijzen dan kan er sprake zijn van het chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS). Hier zijn meerdere systemen van het lichaam bij betrokken waardoor ook klachten voorkomen zoals chronische pijn, duizeligheid, misselijkheid en een verhoogde gevoeligheid voor prikkels.

Hoe werkt onze energiehuishouding? Een korte uitleg

Gezonde en gevarieerde voeding is belangrijk voor het energieniveau van ons lichaam. Je lichaam heeft energie nodig voor het optimaal functioneren van cellen en het soepel verlopen van allerlei lichamelijke functies en processen, zoals bewegen en ademhalen. Waar koolhydraten, vetten en eiwitten uit onze voeding de brandstof hiervoor vormen, fungeren bepaalde vitaminen en mineralen als hulpstoffen bij het vrijmaken van energie in de mitochondriën, de energiefabriekjes van onze cellen.

Na vertering en opname van koolhydraten, vetten en eiwitten worden deze voedingsstoffen verbrand in de mitochondriën van de cel. Hierbij komt energie vrij waarvan een groot deel gebruikt wordt om energie op te laden in ADP (adenosine-difosfaat), een ‘lege’ energiebinding. ADP bestaat uit twee fosfaatmoleculen vast aan het eiwit adenosine. Bij het verbranden van voedingsstoffen in de cel wordt hier door de vrijgekomen energie ook een derde fosfaatmolecuul aan gebonden. Zo ontstaat ATP, adenosinetrifosfaat. ATP kan vervolgens door allerlei processen in de cel gebruikt worden die deze energie nodig hebben. Door het loskoppelen van het derde fosfaatmolecuul komt de energie vrij en begint het proces weer opnieuw.

Welke vitaminen en mineralen bij vermoeidheid?

Het lichaam is een geoliede machine waaraan allerlei nutriënten hun steentje bijdragen. Zo zijn meerdere vitaminen en mineralen nauw betrokken bij de processen die onze energiehuishouding ondersteunen. Een tekort van één van deze voedingsstoffen kan de processen van de energieproductie doen haperen met vermoeidheid als mogelijk gevolg. We bespreken welke vitaminen en mineralen goed zijn voor meer energie en welke rol een vitaminetekort speelt bij vermoeidheid.

De rol van B-vitaminen zoals foliumzuur bij vermoeidheid

Alle B-vitaminen behalve foliumzuur zijn betrokken bij één of meerdere stappen in het vrijmaken van energie uit voeding.2 Wel heeft foliumzuur op andere manieren invloed op onze energiehuishouding. Het speelt, net als vitamine B6 en B12, een belangrijke rol in de aanmaak, ook wel de rijping en deling, van rode bloedcellen.

Rode bloedcellen bevatten hemoglobine, een eiwit dat zorgt voor het zuurstoftransport in het lichaam. Zuurstof is nodig voor verbranding waarbij energie vrijkomt en is belangrijk voor de werking van spieren, botten en organen. Tekorten aan deze B-vitaminen kan ervoor zorgen dat de rode bloedcellen een abnormale grootte hebben en onrijp zijn waardoor het zuurstoftransport minder efficiënt verloopt. Dit wordt ook wel megaloblastaire anemie genoemd, een bepaalde vorm van bloedarmoede wat vermoeidheid veroorzaakt.

Vitamine C & ijzer

Op meerdere manieren kan vitamine C ons energieniveau ondersteunen. Zo is het betrokken bij de vorming van carnitine wat een rol speelt in de vetverbranding in cellen, en het beschermen van cellen tegen schade van oxidatieve stress. Een laag vitamine C niveau kan dan ook leiden tot vermoeidheid en het suppleren van vitamine C kan mogelijk helpen dit te verminderen.2,3

Bovendien helpt vitamine C bij de opname van ijzer, een mineraal dat essentieel is voor de aanmaak van rode bloedcellen en hemoglobine.4 Bij een ijzertekort worden onvoldoende gezonde rode bloedcellen gevormd en is er te weinig hemoglobine aanwezig waardoor er minder zuurstof getransporteerd kan worden. Dit kan leiden tot bloedarmoede en geeft klachten als vermoeidheid, kortademigheid, duizeligheid en een verminderde concentratie.5

Vitamine D tekort en vermoeidheid

Vitamine D kan op verschillende manieren ondersteunen bij vermoeidheid:6,7

  • Het beschermt tegen schade van oxidatieve stress in de mitochondriën waardoor cellen normaal kunnen functioneren.
  • Het zorgt voor het remmen van ontstekingsbevorderende stoffen zoals IL-2 en TNF-α en het bevorderen van de uitscheiding van ontstekingsremmende stoffen zoals IL-4, IL-5 en IL-10. Ontstekingen spelen een rol bij vermoeidheid.
  • Het heeft invloed op de aanmaak van serotonine en het vrijkomen van dopamine. Een verstoring van deze neurotransmitters draagt bij aan vermoeidheid.
  • Het zorgt ervoor dat rode bloedcellen flexibel zijn en van vorm kunnen veranderen om zich gemakkelijker door de haarvaten te kunnen verplaatsen.
  • Het reguleren van de calciumconcentratie in het bloed en de opname van calcium in de dunne darm. Calcium is betrokken bij de energieproductie.

Vermoeidheid kan daarom het gevolg zijn van een vitamine D-tekort. Mogelijk kan suppletie met vitamine D vermoeidheid dan ook verminderen, hoewel niet alle onderzoeken dit effect zagen.8,9

Calciumtekort en vermoeidheid

Calcium is belangrijk voor het functioneren van mitochondriale enzymen die een rol spelen in de energieproductie. Ook is calcium nauw betrokken bij de prikkeloverdracht waarmee signalen worden verzonden door ons lichaam en de communicatie vormt tussen (zenuw)cellen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld spieren samentrekken, wat beweging, ademhaling en een regelmatig hartritme mogelijk maakt.10 Een calciumtekort kan allerlei symptomen geven, waaronder vermoeidheid, spierzwakte en –krampen en een verminderde concentratie en geheugen.11

Magnesium en vermoeidheid

Het mineraal magnesium is betrokken bij meer dan 300 enzymatische reacties in ons lichaam, waaronder reacties die de energieproductie ondersteunen.12 Daarbij is elk ATP-molecuul gebonden aan een magnesiumion om biologisch actief te worden. Ook is magnesium essentieel voor het actieve transport van kalium en calcium over celmembranen, wat belangrijk is voor de prikkeloverdracht en de werking van onze spieren.

Een tekort aan magnesium heeft invloed op vele lichamelijke processen. Hierdoor kun je bij een magnesiumtekort onder andere last krijgen van vermoeidheid en spierkrampen.13 Er wordt dan ook gedacht dat suppletie met magnesium mogelijk kan helpen bij het verminderen van vermoeidheid en het verbeteren van spierkracht.14 Meer onderzoek is echter nodig om deze bevindingen te bevestigen.

Tot slot: zorg voor een goede balans van nutriënten

Het lichaam heeft allerlei voedingsstoffen nodig om energie te produceren zodat cellen goed kunnen functioneren en lichamelijke processen soepel verlopen. Tekorten aan vitaminen en mineralen kunnen daarom een grote rol spelen bij vermoeidheid. Ze doen dat ieder op hun eigen manier maar werken ook vaak samen waardoor je ze allemaal nodig hebt. Een goede balans van nutriënten is dan ook essentieel om de dag energiek door te komen.

Referenties
  1. Moeheid: ik ben moe. Wat kan het zijn? Geraadpleegd op 22-11-2024.
  2. Suh, S., Bae, W. K., Ahn, H., Choi, S., Jung, G., & Yeom, C. H. (2012). Intravenous Vitamin C administration reduces fatigue in office workers: a double-blind randomized controlled trial. Nutrition Journal, 11(1). https://doi.org/10.1186/1475-2891-11-7
  3. Sim, M., Hong, S., Jung, S., Kim, J., Goo, Y., Chun, W. Y., & Shin, D. (2021). Vitamin C supplementation promotes mental vitality in healthy young adults: results from a cross-sectional analysis and a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. European Journal of Nutrition, 61(1), 447–459. https://doi.org/10.1007/s00394-021-02656-3
  4. Soppi, E. (2019). Iron deficiency without anemia – common, important, neglected. Clin Case Rep Rev, 5(1), 1-7.
  5. Di Molfetta, I. V., Bordoni, L., Gabbianelli, R., Sagratini, G., & Alessandroni, L. (2024). Vitamin D and its role on the fatigue mitigation: a narrative review. Nutrients, 16(2), 221.
  6. Lips, P. (2012). Interaction between vitamin D and calcium. Scandinavian Journal of Clinical and Laboratory Investigation, 72(sup243), 60-64.
  7. Nowak, A., Boesch, L., Andres, E., et al. (2016). Effect of vitamin D3 on self-perceived fatigue: a double-blind randomized placebo-controlled trial. Medicine, 95(52), e5353.
  8. Roy, S., Sherman, A., Monari-Sparks, M. J., Schweiker, O., & Hunter, K. (2014). Correction of low vitamin D improves fatigue: effect of correction of low vitamin D in fatigue study (EViDiF Study). North American journal of medical sciences, 6(8), 396.
  9. Onvoldoende bewijs dat vitamine D bij moeheid helpt. (n.d.). Huisarts & Wetenschap. https://www.henw.org/artikelen/onvoldoende-bewijs-dat-vitamine-d-bij-moeheid-helpt
  10. Drake, T. M., & Gupta, V. (2024) Etiology and epidemiology. StatPearls Publishing.
  11. Schafer, A. L., & Shoback, D. M. (2015). Hypocalcemia: diagnosis and treatment. National Institutes of Health.
  12. Gröber, U., Schmidt, J., & Kisters, K. (2015). Magnesium in prevention and therapy. Nutrients, 7(9), 8199–8226.
  13. (n.d.). Magnesium. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/magnesium.aspx#blokwat-zijn-de-gevolgen-van-een-tekort-aan-magnesium?
  14. Tardy, A. L., Pouteau, E., Marquez, D., Yilmaz, C., & Scholey, A. (2020). Vitamins and minerals for energy, fatigue and cognition: a narrative review of the biochemical and clinical evidence. Nutrients, 12(1), 228.

Bron:

Ortho Health Foundation

https://www.sohf.nl/blog/welke-vitamine-bij-vermoeidheid-tekorten-die-meespelen

Deel deze tip