Witte bonen maaltijd soep

Publicatie datum 10-10-2018 10:05:38
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Bereiding

Begin een dag van tevoren met de voorbereiding: week de bonen ca. 8 uur in ruim water. Gooi het weekwater weg en spoel ze goed af. Breng de bonen aan de kook in 2,5 liter water met daarin 4 bouillonblokjes (lekker om alvast wat tijm en rozemarijn en het loof van de bleekselderij mee te laten garen). Voeg na 5 kwartier uur de in grove stukken gesneden bloemkool toe. Als je niet zoveel soep wenst kun je een deel van de gekookte bonen invriezen en de hoeveelheden aanpassen.

Als je voor conserven kiest: Koop zoveel mogelijk in een glazen verpakking! En vergelijk het Natrium gehalte van de verschillende merken. Nog steeds wordt er in conserven teveel zout (en vaak ook suiker) verwerkt.

Fruit intussen, op een zacht vuurtje, in een koekenpan de uien, knoflook en de fijn gesneden bleekselderij in de olijfolie. Voeg de tijm en rozemarijn toe (andere Mediterrane kruiden zijn uiteraard ook prima, hetzij vers hetzij gedroogd). Snijd dan de zongedroogde tomaatjes en de puntpaprika in fijne stukjes en leg ze even apart.

Als de bonen 1.5 uur gekookt hebben haal je met een schuimspaan een flinke schep witte bonen uit de pan. Leg ze op het bord bij de fijngesneden paprika en zongedroogde tomaatjes.

Doe het uien/bleekselderijmengsel, de zeesla en de 2 eetlepels rode pesto bij de witte bonen- en bloemkoolsoep en pureer het geheel. Proef even en voeg naar eigen smaak nog wat peper, zout (of Tamari) en/of Mediterrane kruiden toe. Voeg dan de witte bonen die je met de schuimspaan eruit had gehaald, de paprika en tomaatjes toe. Garneer met de heerlijkheden zoals hierboven geopperd.

Ingrediënten

  • 500 gram witte bonen
  • 2,5 liter water
  • 4 biologische bouillonblokjes
  • 1 biologische bloemkool
  • 2 flinke uien
  • 2 tenen knoflook
  • 4 à 5 stengels bleekselderij (fijn snijden)
  • Evt. nog een scheut Tamari
  • 3 eetlepels extra virgin olijfolie (of biologische rode palm olie)
  • 1 flinke dessertlepel tijm
  • 1 flinke dessertlepel rozemarijn (of een koffielepel gemalen rozemarijn)
  • 1 flinke dessertlepel zeesla
  • 2 eetlepels rode pesto
  • 5 à 6 in kleine stukjes gesneden zongedroogde tomaatjes
  • 1 rode punt paprika in hele fijne reepjes gesneden

Ter garnering

  • Verse groene kruiden
  • Wat fijngesneden lente ui
  • Wat alfafa kiemen
  • Een eetlepel zeesla (bijvoorbeeld de rode)
  • Ook erg lekker: wat rode Shiso
  • Voeg ook gerust nog een scheut olijfolie toe.

Over dit recept

Dit recept is gemaakt door Rineke Dijkinga. Rineke heeft in Sellingen haar praktijk voor orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. Om haar cliënten nog beter te helpen schreef ze de boeken: 'Weten van (h)eerlijk eten' deel 1 en 2, boordevol heerlijke en gezonde recepten én uitgebreide achtergrondinformatie over de ingrediënten. In 2014 kwam daar het boekje 'Weetjes over (h)eerlijk eten' bij. Een boekje vol kennis om je gezondheid positief te beïnvloeden. Ook organiseert ze regelmatig lezingen over specifieke onderwerpen.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip