Publicatie datum
22-01-2025 19:35:55
Categorie
Recepten
, Rineke Dijkinga
Stimuleer je verbranding.
Dit is een recept uit het boek Weten van (h)eerlijk eten 2 | Rineke Dijkinga
Je stimuleert je vetverbranding door lekker te slapen en lekker & gezond te eten. Je leest het goed: dat staat er echt. Veelal worden we opgeroepen om minder te eten en meer te sporten. Maar wat ons vaak niet verteld wordt: het grootste deel van onze verbranding (zoโn 70-80%) vindt plaats in rust, om onze basis lichaamsfuncties (basaalmetabolisme genoemd) intact te houden. Hoe gezond bewegen ook is, om spiermasse te behouden, om je lymfesysteem te stimuleren, om chronische ziekten en overgewicht te voorkomenโฆ om een gezond, slank en fit lichaam te houden is het zaak je eten zo te kiezen dat je je verbranding stimuleert. Helaas doet het gros van ons hoog bewerkte voedsel precies het omgekeerde.
Rauwe kool, ongefermenteerde soja, rauwe koolrabi, rauwe pijnboompitten, pindaโs en mosterd kunnen je verbranding verlagen omdat ze bij een teveel in je voeding de opname van jodium remmen. Dus hoe lekker rauwe kool ook is, voor een optimale verbranding/schildklierfunctie kun je het beter toch verhitten. Of fermenteren of pickelen natuurlijk.
Crashdiรซten zijn echter voor menigeen de grootste oorzaak van een verlaagde verbranding, veel meer dan het eten van rauwe kool, mosterd en pindaโs.
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beรฏnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.
Bron:
Rineke Dijkinga
https://rinekedijkinga.nl/recepten/witte-koolsalade/
KlantenService