Witte koolsalade

Publicatie datum 22-01-2025 19:35:55
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Stimuleer je verbranding.

Bereiding

  1. Zet een grote pan met ongeveer 2 liter water op het vuur en breng aan de kook.
  2. Haal zo weinig mogelijk van het buitenste blad van de kool weg (daar zitten de meeste beschermende stoffen) en snijd de kool in vieren. Haal het harde deel eruit en rasp alle kool met een fijne rasp. Des te fijner, des te beter.
  3. Doe de kool in de pan met kokend water. Laat het geheel nog even opkoken en haal de pan van het vuur. Laat de kool ca. 15 minuten in het water (met het deksel op de pan) en giet het water dan af door een zeef. Druk met de bolle kant van een lepel het vocht eruit.
  4. Doe de kool in een schaal en meng de gedroogde stukjes fruit, de citroenrasp en de rucola erdoor.
  5. Maak de dressing met bovengenoemde ingrediรซnten. Proef even of je het goed op smaak vindt en voeg eventueel nog iets van de genoemde ingrediรซnten toe.
  6. Schenk de dressing over de kool en laat ca. 15 minuten intrekken.

Ingrediรซnten

5 ร  6 personen

  • 1 biologische witte kool (1.000 tot 1.200 gram)
  • rasp van 1 biologische citroen
  • 20 ร  25 takjes rucola
  • ca. 150 gram gedroogd fruit in stukjes gesneden (bijvoorbeeld gojibes, cranberry, vijg, pruim, abrikoos)

Voor de dressing

  • sap van 1 biologische citroen
  • 2 eetlepel appelazijn
  • 4 eetlepels koolzaad- of hennepolie
  • 2 eetlepel olijfolie
  • paar draaien Keltisch zeezout uit de molen
  • 2 ร  2,5 cm versgeraspte gemberwortel (anders 2 theelepels gemalen gember)
  • 1 snufje cayennepeper
  • 3 volle eetlepels gerstmout- of rijstsiroop
  • 2 eetlepels sinaasappel diksap, een uitgeperste sinaasappel of 2 eetlepels honingmosterd
  • 1 ร  2 tenen uitgeperste knoflook

Dit is een recept uit het boek Weten van (h)eerlijk eten 2 | Rineke Dijkinga

Weetje van Rineke

Je stimuleert je vetverbranding door lekker te slapen en lekker & gezond te eten. Je leest het goed: dat staat er echt. Veelal worden we opgeroepen om minder te eten en meer te sporten. Maar wat ons vaak niet verteld wordt: het grootste deel van onze verbranding (zoโ€™n 70-80%) vindt plaats in rust, om onze basis lichaamsfuncties (basaalmetabolisme genoemd) intact te houden. Hoe gezond bewegen ook is, om spiermasse te behouden, om je lymfesysteem te stimuleren, om chronische ziekten en overgewicht te voorkomenโ€ฆ om een gezond, slank en fit lichaam te houden is het zaak je eten zo te kiezen dat je je verbranding stimuleert. Helaas doet het gros van ons hoog bewerkte voedsel precies het omgekeerde.

Een paar punten waar je aan kunt werken voor een betere verbranding

  • NUCHTER bewegen in de ochtend is de meest effectieve manier om je verbranding de rest van de dag optimaal te houden. Doe je dat ook nog terwijl het buiten koud is, dan is dat nog mooier!
  • Laat snelle koolhydraten en suikers staan
  • Drink een paar kopjes groene thee per dag
  • Drink ruim voldoende water/kruidenthee
  • Eet voldoende eiwit voor een verzadigd gevoel en optimale verbranding
  • Eet enkele gezonde vetten, minimaliseer de industriรซle- en transvetten in bewerkt eten
  • Zorg voor vitaal, onbewerkt, volwaardig voedsel met volop e vitamines, mineralen en sporenelementen
  • Kies ingrediรซnten die je verbranding een โ€˜boostโ€™ geven zoals de appelazijn, gember, citroen, knoflook en cayenne in dit recept. Ook kurkuma, mierikswortel, jodium/algen, rode/chilipeper, zeer matig rode wijn (mits bij de maaltijd) hebben dit effect.

Goed om te weten

Rauwe kool, ongefermenteerde soja, rauwe koolrabi, rauwe pijnboompitten, pindaโ€™s en mosterd kunnen je verbranding verlagen omdat ze bij een teveel in je voeding de opname van jodium remmen. Dus hoe lekker rauwe kool ook is, voor een optimale verbranding/schildklierfunctie kun je het beter toch verhitten. Of fermenteren of pickelen natuurlijk.

Crashdiรซten zijn echter voor menigeen de grootste oorzaak van een verlaagde verbranding, veel meer dan het eten van rauwe kool, mosterd en pindaโ€™s.

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beรฏnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.

Bron:

Rineke Dijkinga

https://rinekedijkinga.nl/recepten/witte-koolsalade/

Deel deze tip

9,4
Reviews & Zekerheden
9,4
(1913)
  • Echte ondernemers
  • Veilig online
  • Goede voorwaarden
  • Betrouwbare info
9,4
Reviews & Zekerheden
9,4
(1913)