Zandtaartgebakjes

Publicatie datum 18-07-2018 09:44:49
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Bereiding

Deeg klaar maken, half uurtje laten rusten in de koelkast. Een werkblad bestuiven met meel (bijvoorbeeld boekweit), deeg erop leggen, afdekken met plastic folie en heel dun uitrollen. Met een uitsteekvormpje kun je er 12-14 deegrondjes van maken. Deze in een muffin bakje leggen en in de vorm drukken. Ca. een half uur op 140 graden in de oven zetten. Haal ze uit de vorm en plaats ze op een rooster om ze af te laten koelen. Vul ze met een lekkere fruitmoes en beleg ze met vers fruit. Uiteraard kun je ze ook met iets hartigs vullen. Vries eventueel een deel in zodat je altijd wat gebaksvormpjes op voorraad hebt.

Mijn favoriet? Een vulling met rabarber (pruimen of een citrus marmelade) met aardbeien/bessen, toefje rauwe kefir hangop, haverroom of lemoncurd!

Ingrediënten

Gezondheidstips

Wat ik, naast de heerlijke smaak en bite van haver, quinoa en boekweit zo leuk aan deze zandtaartjes vindt?

- het bevat volwaardige voedingsmiddelen (de meeste versnaperingen zijn ontdaan van vezels en voedingsstoffen en daarmee tot 'lege calorieën' geworden)

- het bevat geen gluten (in een wereld waar gluten zo de overhand hebben is dat een zegen voor menige darm)

- het zijn 'oude granen': in de vergetelheid geraakt door moderne tarwe, maar wezenlijk anders voor zowel onze gezondheid als die van het milieu. Bovendien kunnen ze alle drie op Nederlandse bodem groeien.

- Zeker als je mijn boeken hebt weet je dat granen verzurend zijn. Terwijl de basis voor onze gezondheid basisch moet zijn. Door quinoa, boekweit en haver te mengen krijg je een veel basischer graanproduct. Quinoa en boekweit zijn namelijk veel minder verzurend dan tarwe, haver, rogge etc. Als je dan de inhoud van je gebakje ook nog basisch kiest door vers fruit of bijvoorbeeld een toefje hangop dan heb je tussendoortje die niet verzurend is. En dat is uniek, zeker als je het vergelijkt met een kant-en-klaar gebakje. Lees hier verder over het belang van zuren en basen voor je gezondheid.

Over dit recept

Dit recept is gemaakt door Rineke Dijkinga. Rineke heeft in Sellingen haar praktijk voor orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. Om haar cliënten nog beter te helpen schreef ze de boeken: 'Weten van (h)eerlijk eten' deel 1 en 2, boordevol heerlijke en gezonde recepten én uitgebreide achtergrondinformatie over de ingrediënten. In 2014 kwam daar het boekje 'Weetjes over (h)eerlijk eten' bij. Een boekje vol kennis om je gezondheid positief te beïnvloeden. Ook organiseert ze regelmatig lezingen over specifieke onderwerpen.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip