Zoete aardappel lasagne

Publicatie datum 22-10-2024 16:19:02
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Een lasagne zonder granen en melk. Met toch heerlijke laagjes en een kokosmelk ‘bechamelsaus’. Een heerlijk recept om ook je darmbacteriën van te laten smullen. Het bevat namelijk flink wat resistent zetmeel.

Bereiding

Schil de zoete aardappel en pastinaak. Snijd daar in verticale richting dunne repen van maximaal een halve cm. van. (Het makkelijkst gaat dit met een mandoline) Bekleed een quichevorm met bakpapier en bestrijk dit met olijfolie. Leg de helft van de repen pastinaak en zoete aardappel dakpansgewijs op de bodem. Spreid hier de witte bonen/lupine over. Maak de bechamelsaus door alle ingrediënten in een kom te doen en te mengen tot een egale massa. Giet de helft van deze saus over de pastinaak/zoete aardappel. Dek dan af met de rest van de repen pastinaak/zoete aardappel. Giet vervolgens de andere rest van de saus erover. Snijd de halloumi in dunne plakjes en leg deze over de bechamelsaus. Zet 40-45 minuten in een voorverwarmde oven op 140 graden. Strooi, nadat je de lasagne uit de oven gehaald hebt, er de gemengde noten over. Erg lekker om te serveren met wat zuurkool, gegrilde groente of een groene salade.

Voedingswaarde van de lasagne per persoon (met kokosmelk):  Kcal 780, Vet 55 gram (waarvan verzadigd 24,9, EOV 12,4 en MOV 10,5 gram), Koolhydraten 41 (waarvan natuurlijke suikers 21 gram*), eiwit 26,7 gram, voedingsvezel 12.5 gram, zout 3,67 gram. NB; merk op dat dit recept door de halloumi best veel zout bevat. Eet dus de rest van de dag geen bewerkt voedsel meer omdat dat ook al veel zout bevat.

* De suikers in zoete aardappel bestaan voor een heel groot deel uit resistent zetmeel: dat wordt niet opgenomen in onze bloedbaan en heeft dan ook niet of nauwelijks invloed op onze bloedsuikerspiegel/insuline niveaus. Helaas is dat niet terug te zien in de voedingswaarde berekening.

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 500 gram zoete aardappel
  • 200 gram pastinaak
  • 200-300 gram gekookte witte bonen of lupine
  • 200 gram halloumi (anders feta)
  • 75 gram gehakte walnoten

Voor de bechamelsaus:

 

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.

Bron:

Rineke Dijkinga

https://rinekedijkinga.nl/recepten/zoete-aardappel-lasagne/

Deel deze tip