Zoete aardappel muffin/taart

Publicatie datum 26-11-2019 10:28:12
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Overheerlijke herfstmuffins met zoete aardappel en Goudreinet

Bereiding

Zoete aardappel schillen, wassen en fijnmalen in foodprocessor. Doe hetzelfde met de appel (tenzij onbespoten appel, dan liever de schil laten zitten) Zet de oven aan en verwarm de kokosolie even au-bain-marie om het te kunnen verwerken. Doe alles bij elkaar in een kom tot aan de eieren. Proef even en voeg eventueel nog specerijen toe. Klop dan de eieren samen met het bicarbonaat en spatel door het mengsel. Verdeel over een taartvorm of over ca. 18-20 muffinbakjes en zet het 40 minuten op 140 graden in de oven. Goed af laten koelen en vervolgens in de koelkast of diepvries bewaren. Lekker als ontbijt maar ook erg lekker bij een wat zoetere soep als pompoensoep. Dan de cacaonibs en honing weglaten.

De hartige variant is ook erg lekker bij een salade, soepje of gewoon als hartig tussendoortje.

Hartige variant?

Laat dan de honing, speculaaskruiden, rasp, vanille en cacaonibs weg. Voeg dan wat specerijen als gember, kurkuma of koriander toe. Je kan de muffin dan ook iets eiwitrijker maken door 50 gram pompoenpit proteïne in plaats van volkoren meel te gebruiken.

En ook ook erg lekker: meng 1 a 2 doseerlepel(s) Super Soep Pompoen PUUR Rineke door je beslag in plaats van de specerijen. Of super Soep Tomaat. Gebruik bij de Tomaatvariant olijfolie in plaats van kokosolie.

Ingrediënten

  • 250 gram zoete aardappel
  • 200 gram appel (Goudreinet bijvoorbeeld)
  • 50 gram kokosolie
  • 100 gram amandelmeel
  • 50 gram volkorenmeel zoals haver, spelt, kamut of kastanje
  • 5 gram speculaaskruiden
  • evt. snufje vanille
  • evt. wat rasp van een sinaasappel of citroen
  • ca. 75 gram grof gehakte noten
  • snufje zout
  • Evt. 20-30 gram honing of kokosbloesemsuiker (vooral als je geen kastanjemeel maar een niet-zoet meel gebruikt)
  • Evt. 40-50 gram cacaonibs
  • 2 eieren
  • 3 gram natriumbicarbonaat

Over de bedenker van dit recept

 Ruim 15 jaar lang heeft Rineke mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk is om gezond eten in de praktijk te brengen, schreef ze in 2011 haar eerste boek:  Weten van (h)eerlijk eten 1. Na alle overweldigende reacties en de vraag naar meer informatie bracht ze in 2013 deel 2 uit, gevolgd door nog twee boeken. Haar meest bekende boek is 'Alles draait om je Hormonen': een uitgebreid voedingshandboek voor de moderne mens. Heerlijke recepten en uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt ze zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en het schrijven van boeken. Ook ontwikkelt ze producten onder het merk 'PUUR Rineke', waarmee je puur en gezond eet in een handomdraai.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip