Publicatie datum
18-06-2019 14:01:09
Categorie
Recepten
, Rineke Dijkinga
Ik kook altijd één kilo naakte haver en vries het in porties in. Eén zak naakte haver resulteert in iets meer dan twee kilo gekookte haver.
Was de groenten, snijd ze in even grote stukken en kook ze beetgaar. Spoel af onder de koude kraan en spatel ze door de afgekoelde gekookte naakte haver. Doe de rest van de ingrediënten erdoor en laten de smaken een tijdje intrekken. Zorg intussen voor de garnering en maak de dressing. Een eventueel restje dressing is nog perfect een paar dagen houdbaar, mits goed afgesloten in een donkere glazen fles/pot.
Stressremmend eten
Eet dagelijks kruiden en specerijen, zeker in drukke of stressvolle tijden. Onder invloed van stress worden er veel meer vrije radicalen aangemaakt, die met name door beschermende stoffen uit voeding in toom gehouden moeten worden. Als vrije radicalen de overhand krijgen zorgen ze voor minder energie-aanmaak en met minder energie zijn we weer slechter tegen stress bestand. Juist in drukke tijden hebben we dus extra beschermende stoffen nodig, die rijkelijk aanwezig zijn in onbespoten kruiden/specerijen. Ook de naakte haver* en het eitje helpen om de gevolgen van stress in te perken. En wat te denken van heerlijke kruiden als lavendel, salie, citroenverbena, citroenmelisse, munt en koriander in een kruidenthee, maar ze kunnen ook prima in je eten verwerkt worden.
* Haver bevat o.a flink wat ijzer,zink en mangaan: ijzer (helpt vermoeidheid te verminderen)/zink en mangaan (ter bescherming tegen vrije radicalen)
Dit recept is gemaakt door Rineke Dijkinga. Rineke heeft in Sellingen haar praktijk voor orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. Om haar cliënten nog beter te helpen schreef ze de boeken: 'Weten van (h)eerlijk eten' deel 1 en 2, boordevol heerlijke en gezonde recepten én uitgebreide achtergrondinformatie over de ingrediënten. In 2014 kwam daar het boekje 'Weetjes over (h)eerlijk eten' bij. Een boekje vol kennis om je gezondheid positief te beïnvloeden. Ook organiseert ze regelmatig lezingen over specifieke onderwerpen.
Bron: Rineke Dijkinga
KlantenService