Zonnig pompoenbrood

Publicatie datum 08-10-2024 17:06:41
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Een lust voor je oog en smaakpapillen, dit brood met pompoen als hoofdingrediënt. Ik maakte dit brood met de Broodmix, het veldbonenmeel en de pompoenpitten van Zonnespelt. Zonniger kan bijna niet: allemaal duurzame ingrediënten van Nederlandse bodem. Van een bedrijf dat het zo verdient om in het zonnetje gezet te worden. Zo ontstond dit overheerlijke, voedzame, zonnige brood.

Ik maakte dit brood met de Broodmix, het veldbonenmeel en de pompoenpitten van Zonnespelt. Zonniger kan bijna niet: allemaal duurzame ingrediënten van Nederlandse bodem. Van een bedrijf dat het zo verdient om in het zonnetje gezet te worden. Zie ook mijn artikel erover. Zo ontstond dit overheerlijke, voedzame, zonnige brood

Maak het deeg zoals aangegeven op de verpakking. Zelf laat ik het deeg daarna nog 12-24 uur rusten in de koelkast. Was de pompoen, verwijder het vruchtvlees, pitten (en eventueel de schil) en maal deze fijn. Meng het door het gerezen deeg. Voeg dan ook alle andere ingrediënten toe. Meng heel goed. Proef even, waarschijnlijk is het brood niet zout genoeg door alle extra ingrediënten. Voeg naar smaak nog wat zout toe. Doe het in een met bakpapier bekleed bakblik. Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet het brood erin en zet na een kwartier de oventemperatuur terug naar 140-150 graden. Zie uitleg hieronder. Let op: dit is vele malen lager dan staat aangegeven op de verpakking van welke broodbakmix dan ook. Uiteraard staat het je vrij om die temperaturen aan te houden.

Totale baktijd van je brood is 55-60 minuten. Zet dan de oven uit en laat het brood nog minstens een uur in de oven staan. Haal het er dan uit, laat afkoelen en zet het in de koelkast. Pas aansnijden als het brood helemaal koud is.

Ingrediënten

voor 1 brood

  • 350 gram Broodbakmix Zonnespelt (of een andere broodbakmix*)
  • Water, zout en gist zoals op de verpakking staat aangegeven. 15-20 gram gedroogde
    zuurdesemgist**
  • 450 gram pompoen
  • 300 gram gekookte/hele graankorrels (bijvoorbeeld haver, spelt, rogge of gerst)
  • 80 gram veldbonenmeel
  • 150 gram pompoenpitten
  • 12 gram zout
  • 50 gram appelazijn
  • Scheut olijfolie

 

*Gebruik je granen zonder gluten? Voeg dan op het laatst nog 20 gram psyllium toe aan je
beslag.

**Zelf gebruik ik vaak gedroogde zuurdesemgist of mijn eigen starter.

 

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.

Bron:

Rineke Dijkinga

https://rinekedijkinga.nl/recepten/zonnig-pompoenbrood/

Deel deze tip