Zuur-base voedingswijzer

Publicatie datum 29-10-2019 11:48:26
Categorie Info

De Alka® zuur-base voedingswijzer van AlkaVitae® geeft informatie over een gezonde zuur-balans op basis van uw dagelijkse voedingspatroon in combinatie met actieve ontzuring.

Verzuring van het lichaam, spieren en gewrichten wordt in hoge mate veroorzaakt door een dagelijkse overschot aan zuurvormend voedsel. Zuurvormende voedingsmiddelen laten na verbranding ervan, zure afvalstoffen zoals urinezuren, melkzuren en azijnzuren achter. Omdat het lichaam dit zuuroverschot niet allemaal kan afvoeren worden de overtollige zuren in vaste en in vloeibare vorm overal in het lichaam opgeslagen. 

Voor een goede zuurbalans op basis van alleen het dagelijks voedingspatroon geldt als richtlijn dat deze zou moeten bestaan uit 80% basisch- en 20% zuurvormende producten. Maar in de praktijk blijkt dat wij, met ons westerse voedingspatroon, per dag slechts 30% tot 40% basischvormend en maar liefst 60% tot 70% zuurvormend voedsel binnen krijgen.

Een gezonde lichaamsfunctie vereist voldoende basische buffers, die u weer mede kunt opbouwen door de richtlijnen van het basische voedingsdieet aan te houden. Mensen met zure afval ophopingen dienen in de verhouding van tenminste 80% - 20% (4 eenheden basisch- tegen 1 eenheid zuur-vormend voedsel) te eten.

Omdat het lichaam voedingstoffen haalt uit het hele spectrum van voedingsmiddelen is het belangrijk om gevarieerd te eten. Wanneer u langdurig een te éénzijdig dieet aanhoudt, gaat het lichaam op termijn een tekort aan bepaalde voedingsstoffen opbouwen.

Een gezonde zuurbalans, zonder het risico van uitputting van belangrijke voedingsstoffen, kunt u bereiken door een verhouding van 60% basisch- en 40% zuurvormende voedsel aan te houden, mits u dit combineert met dagelijkse actieve ontzuring.

Met de Alka® producten van AlkaVitae® kunt u dagelijks actief ontzuren. Ze bieden het basische tegenwicht waardoor u kunt genieten van een gezond en gevarieerd voedings-patroon. Alka® neutraliseert zure afvalstoffen en houdt uw zuurbalans in evenwicht.

Zuur-base voedingslijst

Hieronder vindt u een overzicht van diverse soorten voedingsmiddelen. Ze zijn ingedeeld op hun basische of verzurende werking op het lichaam. 

Zeer basisch:

Groente / Grassen Rapen Noten & Zaden Zuivel, vetten en eieren
Aardappel Radijs wit / zwart Amandelen Ongepasteuriseerde boter
Aardappel, zoete Rode biet Chiazaad Ongepasteuriseerde volle melk
Alfalfa Rode kool Fenegriekzaad Verse wei
Andijvie, verse Rucola Hazelnoot Sauzen, kruiden en smaakmakers
Artisjokken Savooiekool Hennepzaad Appelazijn
Aubergine Selderij Lijnzaad Basillicum
Bieslook Sjalotten Karwijzaad Cayennepeper
Bloemkool Sla Komijnzaad Citroenmelisse
Boerenkool Sperziebonen Quinoazaad Citroengras
Broccoli Spinazie Sesamzaad Curcuma
Courgette Spirulina Speltzaad Gember, vers
Franse snijbonen Spruiten Venkelzaad Munt
Gerstegras Tarwegras Onberwerkte granen & peulvruchten Oregano
Graswortel Taugé Boekweit Tijm
Groene kool Ui Sojabonen, verse  
Heermoes Veldsla Sojalecithine, pure  
IJsbergsla Venkel Sojameel  
Kamutgras Waterkers Sojascheuten  
Kelp Witlof Tofu  
Kiemen Witte kool Oliën en Vetten  
Knoflook Wortelen Avocado-olie  
Koolraap Zeewier Kokosolie  
Koolrabi Fruit Lijnzaadolie  
Komkommer Citroen Olijfolie, extra- vierge  
Kropsla Kers, zure Udo’s olie  
Mierikswortel Kokos, verse Dranken  
Paprika Limoen Kraanwater  
Pompoen Tomaat Kruidenthee  
Prei Watermeloen Water met Alka® Druppels  

Licht basisch:

Groente / Grassen Noten en zaden Sesamolie Himalayazout
Agar agar Paranoten Visolie Knoflook
Asperge Kastanjes Vlaszaadolie Peper
Champignons Gedroogd fruit Dranken Zeezout
Fruit Abrikozen Amandelmelk Zoetstoffen
Aalbessen Dadels Rooibosthee Groene stevia
Avocado Rozijnen Rijstmelk Kokosbloesem- suiker
Banaan, onrijp Onberwerkte granen & Peulvruchten Thee, wit en groen Koudgeslingerde- honing
Cantaloupe Linzen Zuivel, vetten en eieren Wilde stevia
Grapefruit Quinoa Eigeel  
Guave Oliën en vetten Moedermelk  
Papaya Roomboter Sauzen, kruiden & smaakmakers  

Licht verzurend:

Groente / Grassen Mango Mineraalwater uit fles Sliptong
Rabarber Gedroogd fruit Sojamelk Brood
Fruit Ananas Wijn, rood Donker bruin - zonder gist
Aardbei Appel Zuivel, vetten & eieren Volkorenbrood - zonder gist
Abrikoos Banaan Eieren Speltbrood
Ananas Cranberry Melk Zuurdesembrood
Appel Mango Cottage cheese Granen en rijst
Banaan, rijpe Peren Ghee boter Amarant
Bes, blauwe Pruimen Karnemelk Bulgur
Bes, rood / zwart Vijgen Kwark Gerst
Bosbes Noten en zaden Room / crème Haver
Meloen Pijnboompitten Yoghurt Rijst, bruin/
Cranberry Onberwerkte granen & peulvruchten Vlees, gevogelte & vis Zilvervliesrijst
Dadel Bruine bonen Baars Rogge
Druif, rijpe Erwten Bot Spelt
Framboos Hummus Dorade Tarwe volkoren
Granaatappels Kidneybonen Forel Sauzen, kruiden & smaakmakers
Honingmeloen Kikkerwten Kabeljauw Biologische mosterd
Kaki Limabonen Kip  
Kers, zoete Witte bonen Koolvis  
Kiwi Oliën en Vetten Lamsvlees  
Kruisbes, rijpe Walnootolie Oesters  
Mandarijn Dranken Poon  

Zeer verzurend:

Noten en zaden Wijn, rosé Tarwebrood

Kunstmatige zoetstoffen

Cashewnoten Zuivel, vetten en eieren Volkoren brood met gist Melksuiker
Pecannoten Chocolademelk Wit brood Suiker
Pistachenoten Harde kaas Granen en rijst Diversen
Macadamia Halvarine Gierst Bewerkte voedingsmiddelen
Pinda’s (= peulvrucht) Kaas (smeltkaas) Maïs Kant en klare voeding
Pompoenpitten Pudding/toetjes Rijst, wit Voeding bereid in magnetron
Walnoten Strooikaas Tarwe Verpakt of geblikt voedsel
Zonnebloempitten Yoghurt, gezoet Tarwe griesmeel Pizza
Oliën en vetten Yoghurtdrank Tarwe, wit (pasta) Koekjes
Halvarine Vlees, gevogelte & vis Sauzen, kruiden & smaakmakers Sigaretten
Geharde vetten Haring Augurken Drugs
Transvetten Karper Azijn Snoep
Margarine Rundvlees Curry Chocolade
Maïsolie Kalfsvlees Ketchup Chips
Vloeibare boters Kreeft Mayonaise  
Zonnebloemolie Lever Melasse  
Dranken Makreel Mosterd  
Bier (pils en alle speciaalbieren) Orgaanvlees Wijnazijn  
Cola (ook light en zero) Pangafilet Zilveruitjes  
Energie drankjes Rivierkreeft Zout  
Frisdranken (koolzuurhoudend) Tilapia Zoetstoffen  
Koffie Varkensvlees Bietsuiker  
Likeur Vleeswaren Bruinerijststroop  
Sterke drank (gedistilleerd) Zalm Fructose  
Thee, zwart Brood Gedroogd suikerriet  
Vruchtensap, gezoet Donker bruin met gist Gerstemoutsiroop  
Wijn, wit Roggebrood Honing  

Bekijk hier het hele Alka Assortiment!

Bron: Alka NL

Deel deze tip